Risken för amerikansk arvsskatt

File:Bobby Fischer grave.JPG
Bobby Fischers gravsten på Island.

Jag vill inte dö och gör vad jag kan för att undvika ett sådant olyckligt utfall, men skulle det ändå ske vill jag helst undvika att mina surt intjänade pengar som redan skattats i flera varv decimeras ytterligare i arvsskatt, särskilt om pengarna går till ett land jag inte har någon direkt koppling till. Ändå är det här precis vad som kan hända om man som sparare inte är försiktig.

Sedan 2008 har Sverige inte längre ett arvs- och gåvoskatteavtal med USA. Det innebär att man som svensk medborgare blir skyldig att betala 35 % arvsskatt på den del av eventuella amerikanska tillgångar som överstiger 60 000 USD. Det räcker att surfa runt lite på bloggarna som jag länkar till i högerspalten för att hitta exempel på personer i riskzonen, inklusive mig själv. Jag håller dock merparten av mina amerikanska tillgångar i kapitalförsäkring och bör därför kunna klara mig undan arvsskatten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.