Amerikanska obligationer slår börsen

Den amerikanska dollarn har det här året varit en bra placering för svenska investerare. Har man hållit valutan på ett nollräntekonto har man fått en avkastning på drygt +9 % vilket bara är aningen sämre än svenska börsen.

Det finns dock ingen anledning att hålla dollar på nollräntekonto. En placerare som istället valt en investering som följt börsindexet S&P 500 har kunnat glädja sig åt en avkastning hittills i år omkring +28 %.

Idag uppmärksammar läsvärda New York Times att amerikanska obligationer i år slagit börsen med råge. Den som investerat i statsobligationer med 30 års löptid har från årsskiftet i svenska kronor räknat fått hela +39 % avkastning.

I min pensionsförsäkring från Alecta har jag både amerikanska aktier och obligationer, men jag har inte nämnvärt kunnat ta del av dollarförstärkningen eftersom förvaltaren valutakurssäkrar sina innehav. I min portfölj har jag däremot en del amerikanska aktier som gynnats.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.